Neurorehabilitering – Kbh deltog på Stroke Forum i juni

Neurorehabilitering – Kbh deltog på Stroke Forum juni 2022 i Århus med præsentation af poster om 'Implementering af synsscreening ved erhvervet hjerneskade'. Læs abstraktet her.

Abstrakt: Implementering af synsscreening ved erhvervet hjerneskade

Af Mona Christensen, fysioterapeut med specialefunktion, Neurorehabilitering - Kbh.

Baggrund og formål

Sundhedsstyrelsen (2020) anbefaler, at voksne med erhvervet hjerneskade tilbydes individuelle forløb efter systematisk udredning af funktionsevne herunder synsproblemer. Synsdeficit påvirker kognition, mobilitet og dagligdagsaktiviteter og er ofte diskrete og oversete.

På Neurorehabilitering - Kbh ønskede vi at implementere systematisk afdækning af borgernes funktionsevne i forhold til synet og igangsætte relevante indsatser.

Metode og resultater

Implementeringsprocessen startede med kompetenceudvikling for udvalgt ressourcegruppe af fysioterapeuter.

Vi udarbejdede et screeningsredskab, som blev afprøvet på borgere med mistanke om syndeficit og efterfølgende justeret. Arbejdsgang og beskrivelse af indsatser omkring roller, ansvar, opgavefordeling samt procedure for brug af eksterne samarbejdspartnere blev udarbejdet.

Ressourcegruppen varetager nu synscreening af relevante borgere og igangsætter indsatser individuelt eller på hold, enten specifik øjenmotorisk træning eller kompenserende strategier. Ved behov konsulteres eksterne samarbejdspartnere.

Ressourcegruppen mødes og evaluerer arbejdsgang samt har sparring omkring screening og indsatser. Fremadrettet skal ressourcegruppen videregive viden omkring syn og hjerneskade til den tværfaglige medarbejdergruppe.

Konsekvenser for praksis

Neurorehabilitering - Kbh har nu fysioterapeuter med særlig viden på området syn og hjerneskade. Vi tilbyder synsscreening og relevante indsatser som en fast del af rehabiliteringsforløbet. Fremadrettet vil den opnåede viden styrke det interdisciplinære samarbejde i rehabiliteringsforløbet.